100 let grafické školy v Praze

Návštěva výstavy

Ludmila Stašová

Ještě před dočasným uzavřením jsem si stihla prohlédnout výstavu „100 let grafické školy v Praze“. Expozice na počest výročí založení „Hellichovky“ byla vytvořena v krásných sálech Uměleckoprůmyslového muzea a obsahuje studentské práce z průběhu celého století. Vystavené umělecké fotografie, plakáty, grafiky i zrestaurované předměty vypráví velmi barvitý a rozmanitý příběh mnoha generací.

Centrem mé pozornosti byly samozřejmě knihy, a to jak restaurované historické vazby, tak originální vazby z 19. a 20. století. Mezi studenty i pedagogy bylo nemálo slavných osobností „našeho“ knihařského oboru. Samotný zakladatel knihvazačského oddělení Ludvík Bradáč, jeho žáci Petra Pospíšilová a Antonín Tvrdý, dále Otto Blažek, Jaroslav Doležal nebo Jindřich Svoboda a další.

Jejich osobité vazby mě zaujaly mimořádnou kvalitou zpracování (zejména zlacení a slepotisk) a jiné mi byly inspirací v grafickém pojetí.
Jsem ráda za tohle obohacení a určitě doporučuji – až budou zase dveře muzea otevřené… Snad ještě do 17.1. 2021 bude příležitost.