Nový web SČK spuštěn

knihari.cz

Marek Staša
      Spouštíme nový webový portál našeho spolku. Je jako čerstvě vytvořená kniha, možná zatím jen prázdný knižní blok, který očekává naplnění příběhem a pěknou vazbu. Už teď má ovšem několik úvodních stránek a nadpisů kapitol. Inspirován příspěvkem Lucie Rohanové na letošním semináři , kde se zamýšlela nad vlastnostmi autorské knihy dech beroucím způsobem, si dovolím říci, že na doméně knihari.cz vznikl více-dimenzionální prostor, který má svou hloubku, vrstvy, čas a funkcionalitu, prostě svou architekturu. Nese zákoutí, kde se dá pracovat s různými tématy, číst, psát, sdílet se s kolegy členy nebo s poučenou veřejností. Zve autory článků, kteří ho budou spoluvytvářet, zve "pracovníky", kteří si vezmou do své péče nějaký kousek činnosti spolku, zve pořadatele i návštěvníky akcí, zve čtenáře, studenty, inzerenty, a všechny profesionály i amatéry milující knihařské řemeslo. Činní knihaři, prodejci, galeristé nebo výrobci jej mohou použít jako svou výkladní skříň, kroniku, tržiště, a podobně. Do jaké míry se stane vítaným zdrojem informací, ukáže čas.

      Myšlenkovým tvůrcem a programátorem je Ing. Ivo Šmelhaus, který se s nadšením zabývá tzv. knowledge managementem a informačními technologiemi. Díky velkorysosti Ing. Šmelhause a díky použití opensourceových programů bylo vytvoření nového webu pro náš spolek vůbec finančně možné. Patří mu za to velké ocenění a dík. Já jsem v posledním roce při četných rozhovorech s ním vystupoval v roli advocata diaboli a přidělával mu hodně a hodně práce.

      Pojďme společně naši křehkou knihu otevřít, prozkoumat a dotvářet. Dej Bůh, aby obsahem krásněla a bohatla, a tak sloužila všem zájemcům o naše řemeslo.


      Spolupracovníci, jste vítáni! Můžete vstoupit do diskuse (stačí si vytvořit účet) nebo napsat email

      Tento web s integrovaným informačním systémem umožňuje dobrovolníkům spravovat jejich malý pracovní úsek z domova.

      Chtěli byste tvořit tým a ujmout se systematicky některé z následujících činností?

      • fotografie z předchozích akcí. Máte doma nějaké fotky z předchozích akcí? (V počítači nebo na papíře)

      • grafická úprava fotografií

      • správa, popisy, uložení fotografií

      • texty, články, recenze, informace o budoucích výstavách

      • korektury textů

      • redakce nějakého úseku stránek

       Pokud má někdo obavy z práce na počítači, nebojte s předem. Snadno se zaškolíte.