Umělecké knižní vazby Jany Přibíkové

Pozvánka do Lokte

Marek Staša

 


Vážení přátelé, milovníci umění a řemesla zpozorněte!

 

V loketské knihovně proběhne vernisáž Umělecké knižní vazby JANY  PŘIBÍKOVÉ, jedné z významných českých knihařek, žijících a tvořících v Kadani.

Knihařina je jedním z mnoha řemesel, které nahradila strojová výroba. Ale pokud jste milovníci krásných knih, rádi je ohmatáváte, čicháte k nim a kocháte se jejich uměleckým zpracováním, je výstava to pravé ořechové pro vás!

 

A pokud máte čas shlédnout výstavu při jejím zahájení v sobotu 21. září v 17 hodin v přítomnosti autorky Jany Přibíkové, již není s čím váhat.

Výstavu uvede umělecká knihařka JARMILA SOBOTOVÁ, která v Lokti se svým mužem Janem Sobotou prožila významnou část svého soukromého i profesního života. Manželé Sobotovi zasvětili život knihařině, založili spolu s dalšími (mimo jiné i Janou Přibíkovou) Společenstvo českých knihařů a hlavně byli strůjci vzniku naší Expozice umělecké knižní vazby v Lokti.

 

Na vernisáži vystoupí Nazdárek & Zdravíčko, dva nejmenší obři světa (nebo možná také dva největší skřítci), kteří hrají převážně neautorskou hudbu sobě pro radost a bez ambicí ubavit posluchače k smrti. Za názvem hudebního dua se skrývají bratři Jakub a Ondřej Hechtovi z Ostrova.

 

SRDEČNĚ VÁS ZVEME!

 

Jana Přibíková se vyučila v oboru knihař u pana Emanuela Zárybnického v Kadani. V řemesle se zdokonalovala u mistra Jiřího Faltuse v Žamberku a manželů Sobotových v Lokti. V roce 1983 získala titul „Mistr uměleckého řemesla“ v oboru Umělecká knižní vazba. Zúčastnila se více jak 60 výstav, které se konaly po celém světě, kde získala několik prestižních ocenění. V Městské knihovně Loket vystavovala v roce 2011. Ve sbírce Expozice umělecké knižní vazby je zastoupena nádhernou vazbou knihy Edmonda Rostanda Cyrano de Bergerac.

Soukromé knihařství založila v roce 1990 a od té doby úspěšně působí na českém i zahraničním trhu v oboru vazba knih, umělecká vazba knih, restaurování knih, mramorování papírů a rámování obrazů. Několikrát do roka pořádá „workshopy“, kde učí různé moderní i historické vazby knih, mramorování papírů.

 

 

Kateřina Brindzová

 

Expozice umělecké knižní vazby

Městská knihovna Loket