Z výstavy Elišky Čabalové Místa & knihy

komentovaná prohlídka s autorkou

Marek Staša

Výstava Elišky Čabalové s názvem Místa & knihy, která skončila 31.října v Ostravě, byla podle očitých svědků velmi podnětná a vydařená.

Pro ty, kdo se výstavy nemohli zúčastnit, přidáváme rádi odkaz na videa - vernisáž a komentovanou prohlídku výstavy. Zájemci si mohou zakoupit katalog - monografii autorky.

Eliška Čabalová (1955)

Výtvarnice a pedagožka, žije a pracuje v Ostravě. Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu v Brně, Filozofickou fakultu Univerzity Palackého Olomouc, kde se věnovala tapisériím a knižní tvorbě, a další knihařské vzdělání získala v ateliéru Jindřicha Svobody v Brně. V letech 1994–1999 vyučovala v Ateliéru grafického designu na Fakultě výtvarných umění VUT. Na Fakultě umění Ostravské univerzity vyučuje od roku 2007, kdy fakulta vznikla. Od samých počátků této fakulty, od roku 1993, vyučovala na Katedře výtvarné tvorby. Na autorských i skupinových výstavách vystavuje od 70. let 20. století. Během svého života vytvořila více než 300 autorských knih. Ovládá mnoho dnes již nepoužívaných knižních technik. Získala řadu prestižních ocenění a je zastoupena ve státních i soukromých sbírkách v České republice i zahraničí.