Noční divertimento získalo cenu

Soutěž NČKR 2021

Marek Staša

Dne 23. května 2022 byly vyhlášeny ceny v soutěži o Nějkrásnější české knihy roku 2021. Ceremoniál proběhl v Centru architektury a městského plánování na Karlově náměstí v Praze. Ceny jsou udělovány v několika kategoriích podle poměrně složitého řádu, porota letos rozhodovala mezi více než 300 knihami, které se ucházely o hodnocení z hlediska designu a technického provedení.

Výsledky soutěže zde.

Naše knihařství Stašovi zaslalo do soutěže knihu Noční divertimento, basně Jaroslava Seiferta ilustrované Karlem Musilem. Knihu mj. v nesvázané podobě obdrželi všichni členové Společenstva českých knihařů jako letošní novoroční knihu v arších. My jako vydavatelé jsme provedli knihařské zpracování pro číslované řady. Zvolili jsme minimalistickou výzdobu v duchu celé bibliofilie. Řada A ( originály ilustrací) má krémový kožený hřbet, řada B (reprodukce ilustrací) je celopapírová. Na pokryv je v obou případech použit vlastní mramorovaný papír. Několik autorských exemplářů bude provedeno individuálním způsobem ve výtvarně pojaté celokožené vazbě.


Kniha v soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2021 získala cenu Vojtěcha Preissiga, udělovanou Spolkem českých bibliofilů.