Z vernisáže v Lokti

5.3.2019

Helena Klinderová

Vernisáž výstavy k nedožitým osmdesátinám Honzy Soboty byla slavnostně zahájena 5. 3. 2019 v 17.00 hodin v Městské knihovně Loket.

Úvodního slova se ujal Vladimír Kalný, kurátor Expozice umělecké knižní vazby, za Společenstvo českých knihařů promluvil jeho předseda Marek Staša. Po velkém množství vřelých slov, vzpomínek a chvály, byl čas na hudební část celé vernisáže, o kterou se postarala skupina Crossroad Bros. Zahráli a zazpívali několik moc příjemných skladeb, u kterých si většina přítomných minimálně dupala do rytmu.

Další slovo dostala Jarmila Sobotová, která u promítaných fotografií z rodinného archivu zavzpomínala na to, jak se s Honzou seznámila, jak si budovali nový život a kariéru po emigraci ve Švýcarsku a v Americe, jak společně knihařili a výtvarničili, jak to bylo po návratu zpět do České republiky. Bylo to velmi spontánní, srdečné, veselé a dojemné.

A pak už byl čas připít na zdraví a za hudebního doprovodu se vrhnout k vitrínám a prohlížet nejen knihy Honzy ale i knihy ostatních knihařů, kteří byli jeho žáky. Na vernisáž dorazilo hodně lidí z blízka i z velmi daleka, jako třeba Jacek Tylkovski až z Polska. Krásně jsme si popovídali o knihách, životě a zavzpomínali na Honzu. Bylo to velmi příjemné setkání, jak už to na knihařských vernisážích bylo, je a bude.