Aktuality 1/2018

z rady SČK

Marek Staša

Chvíle své nemoci na konci února využívám k malé rekapitulaci, ohlédnutí zpět, a drobným oznámením

Rada se sešla po semináři v Kyjově již dvakrát ve Žďáru nad Sázavou  (prosinec, leden) a jednou v telefonické konferenci (únor). Prakticky nepřetržitě pracujeme na hlavních aktivitách, aby byly včas zorganizovány. Jde o pravidelné zásilky, seminář s výstavou, soutěž žáků, Občasník. Mimo tyto opakující se akce letos přibyla dvě velká sousta, přechod k novému webovému systému a registrace do veřejného registru podle zákona o spolcích. Zkoušíme též obnovit setkání knihařů v průběhu roku. K jednotlivým bodům podrobněji:

Zásilka novoroční pošty proběhla díky Pavle Lukasové zdárně. Pokud někdo nedostal dopis s Občasníkem 1/2018 a knihou Dalibora Nesnídala, nechť se mi ozve.

Seminář v Jihlavě se intenzívně připravuje. Veškeré informace ihned, jak nabudou definitivní podoby, zveřejníme na stránce Pořádáme/seminář. Jistě jste si vyzkoušeli, že šedé menu u každé události je klikací a obsahuje podrobnosti. Pomocí šedého menu bude v březnu umožněna registrace on-line na seminář. Program je takřka hotov, drobné potíže jsou v tuto chvíli s výhodným ubytováním. Vzhledem k zavádění nových databází a snaze minimalizovat omyly proběhne nejspíš registrace na seminář dvojím způsobem - papírově i přes web. To ještě upřesníme. Seminář je smluvně v režii Marušky Benešové a samozřejmě na něm pracujeme všichni.

Soutěž žáků 2018 byla vypsána koncem ledna, oznámena  přes web a e-mailem spolupracujícím školám. Máme první přihlášené. Pozor, termín registrace studentů je konec února! 

Tištěný Občasník. Editorkou se stala Jitka Neoralová, technicky pomohu já, sazbu a výrobu nadále zajistí SŠG Brno. Podmínkou vydávání je dostatek autorů a příspěvků. Uvažuje se o získání ISSN. Připomínám, že členové dostávají časopis poštou, staré Občasníky jsou ke stažení v sekci Dokumenty. Tištěné Občasníky posledních ročníků jsou do vyprodání pro zájemce k zakoupení. Jménem nové editorky moc prosím: autoři článků jednotlivých rubrik, ozvěte se jí sami s nabídkou článků o knihách, o vazbách, o osobnostech, o událostech. Současnost i historie.

Veřejný registr. Jako nový předseda se teprve seznamuji s agendou, kterou jsem dostal od Ivany Vyhnalové a předchozích předsedů. Minulé vedení ve svém funkčním období zdárně prodloužilo ochrannou známku na logo spolku a provedlo registraci změny sídla spolku. Nepodařilo se ovšem včas registrovat nové stanovy po VH 2016 a po VH 2017 přibyla registrace nového statutárního orgánu a kontrolního orgánu (prostě výsledku voleb 2017 rady a revizní komise). Aktualizace registru je mou prioritou. :-)

Nový web se myšlenkově připravoval už za předchozí rady, ale vrcholem aktivity byl podzim. Jak víte, na pozadí viditelné prezentace, kterou právě prohlížíte (tzv. červeného webu) je informační systém spolku (zelený web), který nám dal pořádně zabrat. Se svými omezenými silami jsme předčasně rezignovali na údržbu předchozího webu u Webnode a ve víře, že nový web brzy spustíme, jsme nechali omezit služby Webnode. Ukázalo se, že testování zabere mnohem více času, a tak jsme zvolili kompromis. Nový web pustit k 30.1. na veřejnost a za chodu jeho funkce doladit. Tímto se omlouvám všem uživatelům za utrpěná příkoří: za pozůstatky angličtiny z původního software, za nedobře fungující obchod a za nevyžádané, možná nesrozumitelné e-maily. Snažíme se pokračovat v práci. I na tomto místě zopakuji, že motivem pro nový web je snaha povzbudit spolupráci knihařské komunity. Já i kolega IT jsme zažili během práce několik perných vln beznaděje. Nejprotivnější beznaděj u mne způsobuje kombinace nějakého nepřekonatelného problému a myšlenka, že je to všechno děláme ničemu. Co se povedlo: Fungují menu, funguje vzdálená redakce, je funkční řada "kapitol", jako blogy, diskuse, lexikon, události. Kapitoly jsou variabilní a teprve čas ukáže, které jsou využívané. Úprava struktury je snadná. Fungují události jako informační i registrační místo. Dotahujeme obchod jako přímý prodej. Učíme se dělat agendu semináře a workshopů. Co ještě nefunguje, jak by mělo: účetnictví provádíme vedle Vlaďky Kubíčkové a odhalujeme neprůstřelná místa systému. Mailing, neboli správa zasílání e-mailů, je pro mne zatím neznámou oblastí, kterou je potřeba velmi pečlivě nastavit. Proto raději maily z info@knihari.cz máme dočasně omezené. Omlouvám se, pokud někomu přicházejí nevyžádané polotovary v angličtině a prosím, informujte mne o tom.

Dekorace papírů na plovoucích barvách je první připravovaný workshop. Uskuteční se jen v případě deseti přihlášených a teď je ještě pět míst.  Tuto akci doporučuji všem aktivním knihařům, udělejme si zásobu! Doporučuji ji i studentům a amatérům, kteří  rádi tvoří a dekorované papíry využijí nebo  smění za jiné.  Akce není k zahození ani jako tvořivý zážitek v partě prima lidí. Jménem lektorky, zkušené knihařky Jany Přibíkové srdečně zveme! Nápady na další pracovní setkání knihařů přicházejí.

Děkujeme členům, kteří již uhradili své členství 2018. Ti, kteří to ještě odkládají na poslední chvíli, mohou zaplatit ihned teď od počítače.  Pokud chcete platit rodinné nebo hromadné členství, klikněte na řádné členství a označte počet osob, sleva naskočí sama. Po 31.březnu budou zobrazeni jen letošní členové a obsluha pozdě platících bude  přidělávat práci. Děkujeme za pochopení. Pokud platíte za někoho jiného, uveďte jeho jméno!! Studenti si mohou vyžádat slevu 50%. Bude nastavena v e-shopu.

"Knihaři jsou líný, ty ti nebudou nic psát", jsem slyšel v reakci na nový web. Nevěřím, že jsme líní. Knihaři se denně vlastníma rukama derou o své živobytí a nemají času nazbyt. Nedělám si iluze, že se z našeho webu stane ihned tržiště zajímavostí. Nebudou ani desítky autorů blogů, je nás přece jenom pár. Pokud se ale najde někdo, kdo si nenechá svou dílnu, svou knihu, své fotky, svůj úspěch, svou výstavu, svůj názor, svůj dotaz, svou odpověď, svůj odkaz, své znalosti pro sebe a napíše, stane se už měsíc po spuštění společného fóra knihařů malý zázrak života. Nebojte se a napište. Psát se dá pod článek blogu do komentáře nebo do jakékoliv diskuse, pokud jste přihlášeni na horní liště. Poslední, méně šikovný způsob, jak napsat příspěvek, je e-mail, (tlačítko v kontaktech). Jsem, přesvědčen, že očekávat od webu SČK jako jedinou službu inzerci by bylo dost málo, když navíc inzerce funguje jinde lépe. Děkuji všem za povzbudivé reakce telefonem a mailem, i za připomínky. Zejména děkuji prvním ochotným kolegům za spolupráci.

Jak čas dovolí, pomalu bych rád nabízel tipy k práci s webem pro ty, co na to nepřijdou pokusem-omylem. Zkušenější mi to jistě prominou.

TIP 1. Víte, že nemusíte na knihari.cz chodit denně a přesto vám nic nového neunikne? Je zde více možností.

  1. U blogů vpravo je červené tlačítko , které vám umožní do Vašeho Outlooku, Thunderbirdu či jiného např. mailového programu přijímat RSS novinky. Zpráva o každém novém článku vám přijde automaticky a vy jen kliknete na tlačítko ve zprávě a jste na novém článku.

  2. Komu nevyhovuje RSS tlačítko, může dostávat informace mailem.  Vyzkoušejte v pravém sloupci nahoře tlačítko pro odebírání informačního e-mailu. Má stejnou funkci, ale přijde obyčejný e-mail. Pro tuto funkci buďte přihlášení.

  3. Úvodní stránka v dolní části obsahuje až deset nových článků a až deset nadcházejících událostí. Tato stránka je přístupná kdykoliv později z horního menu kliknutím na logo SČK.

TIP 2. Přihlášení na web. Na červené liště vpravo je "Přihlásit se". Pokud jste přihlášeni, je zobrazeno jméno, pod kterým vás web "zná". Pokud jste si ve svém webovém prohlížeči nastavili pro stránku "knihari.cz" zapamatovat jméno a heslo, budete přihlášeni automaticky při každém vstupu na web knihari.cz ze stejného počítače. Šipka vedle jména zobrazuje údaje o vás a vaše objednávky a faktury.

Pozor, někdo se přihlašuje z více zařízení nebo pomocí Google nebo pod více mailovými adresami. V tom případě každé různé přihlášení znamená, že web vás rozezná jako různé identity! Mne web zná jako Marka Stašu (předsedu SČK), pokud se přihlásím jako marek@stasovi.cz (z mobilu i PC). Pak mi dovolí pracovat s nastavenými vysokými právy. Při testování se buď nepřihlásím vůbec, pak mne web "zná" jako veřejnost, nebo pod jinou svou adresou, pak mne zná jako Marek Staša tiscali. Ovšem jen v prvním případě mohu editovat své předchozí příspěvky, pracovat jako editor webu, pracovat s obchodem, atd, a jen v tomto případě jsem členem SČK, v ostatních nikoliv. Proto doporučujeme: Používejte pro přihlášení jednu stále stejnou mailovou adresu, abyste byli rozeznáni jako stejná osoba.