Buďte vítáni v oddíle Otázky a odpovědi o knihařském řemesle!

Toto fórum slouží pro výměnu zkušeností o knihařských postupech, materiálech, technikách výzdoby, apod..
Z kvalitních a obecně platných příspěvků bude postupně vznikat Lexikon knihařství. Pokud tedy máte něco, co si myslíte, že by v něm mělo být uvedeno, vytvořte si prosím, novou otázku a hned na ni odpovězte či nechte odpovědět jiného uživatele.

Pro tuto činnost musíte být přihlášeni na horní liště.. Pokud ještě nemáte účet, zaregistrujte se.

Pravidla diskusního fóra "O knihařském řemesle"

Cílem této stránky je vytvoření znalostní báze knihařství podobné na způsob Wikipedie s větším důrazem na diskuzi. 

Navrhované okruhy v otázkách

  • klasifikace a popis knižní vazby, nástrojů, materiálu, atd.
  • jak pracovat s konkrétními materiály
  • pracovní postup při zhotovení určitého výrobku, technologie
  • dekorativní techniky
  • servis nástroje či stroje
  • dodavatelé, specifikace zboží, atd.

Nevhodné prvky v otázkách

  • Nejasně pojmenované otázky a nedobře formulované odpovědi snižují užitečnost těchto stránek a odsouvají ostatní relevantní otázky. Název otázky nebo tématu by měl být zřetelný a jedinečný.

  • Odpověď by neměla obsahovat další otázku ani otázku rozšiřovat. Místo toho je lepší upravit otázku nebo ji okomentovat.

  • Odpovědi by neměly obsahovat komentáře k jiným odpovědím. Komentujte u nich.
  • Odpovědi by neměly odkazovat na další podobné otázky. Namísto toho přidejte komentář s popisem: "Možný duplikát ...". Nicméně je možné přidávat odkazy na jiné otázky či odpovědi, které poskytují relevantní informace k danému tématu.
  • Odpovědi by neměly obsahovat pouze odkaz na řešení problému. Místo toho popište řešení problému v textu odpovědi, i když by se jednalo jen o kopii zdroje. Odkazy jsou vítány, ale měly by doplňovat odpověď, odkazovat na zdroje nebo jiné relevantní informace.
  • Abyste zamezili označení a možnému smazání Vaší otázky, vyvarujte se subjektivních dotazů a typům otázek uvedených níže:

    • "Co je Vaše nejoblíbenější______?"
    • Vaše odpověď je obsažena již v otázce, ale očekáváte více odpovědí, jako např.:"Používám ______ pro ______, co používáte vy?"
    • "Jsem zvědavý/á, zda to ostatní uživatelé vidí stejně jako já."
    • hypotetické otázky: "Co by se stalo, kdyby ________?"
    • řečnické otázky, jako například: "_______ je na nic, nemám pravdu?"   

Obecná pravidla pro diskuse

Odpověď by neměla obsahovat další otázku ani otázku rozšiřovat. Místo toho je lepší otázku upravit nebo ji okomentovat.

Odpovědi by neměly obsahovat komentáře k jiným odpovědím. Místo toho je lépe je okomentovat.

Odpovědi by neměly pouze ukazovat na další otázky . Namísto toho přidejte komentář označující, že se jedná o "Možný duplikát následující otázky/odpovědi ..." Nicméně je možné přidávat odkazy na jiné otázky či odpovědi, které poskytují další relevantní informace.

Odpovědi by neměly poskytovat pouze internetový odkaz na řešení daného problému. Namísto toho tvořte úplný text, i kdyby by se jednalo jen o kopii původní odpovědi. Odkazy jsou vítány, ale měly by doplňovat hlavní text, odkazovat na zdroje nebo obsahovat jiné doplňkové informace.

Odpovědi by neměly vyvolávat diskuze Tento oddíl Otázek&Odpovědí není diskuzní skupinou. V odpovědích se pokuste vyvarovat zbytečných diskuzí, které zamlžují podstatu výsledku. Pro krátké diskuze prosím použijte funkci komentáře.

Pro vložení inzerátu je potřeba být přihlášený pod svým skutečným vlastním jménem a skutečně používanou e-mailovou adresou. Při prvním příspěvku po Vás systém bude chtít autentifikační potvrzení e-mailem, tedy že jste to Vy.

Před vložením nového tématu se ujistěte, zda již neexistuje. Témata můžete vyhledat podle jejich názvu nebo podle štítků. Můžete odpověďět na původní dotaz nebo odpověď kolegy, dokonce i na  vlastní.

Buďte struční, výstižní a slušní.

Vyvarujte se textů, které jsou příliš subjektivní a hádavé a nebo které nejsou relevantní pro náš účel.

Editace odpovědí

Otázky a odpovědi mohou být editovány, podobně jako například stránky Wikipedie, zkušenými uživateli za účelem zlepšení obsahu znalostní báze. Taková privilegia získáte zvýšením karmy uživatele.

Pokud otázka získá hlas jako užitečná, uživatel, který ji zveřejnil, získá body, které se nazývají "karma". Tyto body slouží přispěvatelům jako měřítko důvěryhodnosti. Podle jejich množství získávají uživatelé práva k editaci příspěvků. Pokud například zveřejníte zajímavou otázku nebo dáte užitečnou odpověď, bude tomu příspěvku uděleno pozitivní hodnocení. Nevhodné či zavádějící odpovědi bude uděleno negativní hodnocení. Tzv. reputační body pomáhají pomocí veřejné komunity řídit diskusi.

Pokud Vám podmínky nevyhovují, věříme, že najdete řešení na jiných webech.

 

500 hlasujte pro, přidejte komentář
500 hlasovat proti
500 vložte textový odkaz, nahrajte soubory
750 Vaše biografie může být viděna jako příklad
500 smazat vlastní komentář
1 000 označit jako nevhodné, zavřít vlastní otázku
3 000 editovat jakýkoliv příspěvek, zobrazit příspěvky označené jako nevhodné
5 000 akceptovat jakoukoliv odpověď
500 vymazat jakýkoliv komentář
5 000 zavřít jakýkoliv příspěvek
10 000 smazat jakoukoliv otázku nebo odpověď

Odběr zpráv o aktivitě

O tomto fóru

Toto fórum slouží jako místo pro výměnu znalostí a zkušeností ohledně knihařského řemesla.
 
Primární struktura je OTÁZKA -> ODPOVĚĎ neboli formulace problému a jeho řešení.

Otázky mohou být jak zcela obecné, jako "Jak svázat knihu?", tak i zcela dílčí, jako "Odlupování písma ze hřbetu kožené vazby" s následujícím popisem použitých materiálů a technologického postupu. Smyslem je společně vytvořit návodný popis jak se váže kniha v prvním případě a najít příčinu a řešení problému s odlupováním v druhém případě. To vše s vírou, že tím řešíme nejen vlastní problém, ale že tím pomáháme i mnoha dalším. Třeba při psaní nějaké publikace, při výuce, při řešení podobného problému a nebo třeba jen inspirací metodou, jakým se problém řešil. Proto rozhodně není zbytečné popsat i problém, jehož řešení již znám.

Z vybraných otázek budeme průběžně vytvářet Lexikon knihařství.
Zpět k Knihařské řemeslo