"Babička 2020" ještě jednou

Výstava v České Skalici

Marek Staša

V říjnu 2020, uprostřed Covidu, proběhla výstava Knižní vazba 2020 v Uherském Brodě. Tam se podařilo vystavit 37 knih od 14 knihařů, Babička Boženy Němcové. Jen málo návštěvníků mělo možnost soubor uvidět naživo, brzy bylo muzeum uzavřeno. Na letošní dvouměsíční výstavě Knižní vazba 2021 v Národní knihovně ČR v Praze autoři dali přednost širšímu průřezu svého díla a Babičky čekaly na svou vlastní výstavu. Nyní se vše podařilo a Marta Zemanová, iniciátorka tohoto projektu, sběratelka a vydavatelka, nám do SČK poslala pozvánku na výstavu. Připojuji se k pozvání, rád se zúčastním. Je to jedinečná možnost vidět všech 40 knih pohromadě, protože po této výstavě už opravdu poputují na rúzná místa.



Vedle vazeb budou vystaveny originály ilustrací  jubilejního vydání knihy.
Jménem pořádající organizace Muzea Boženy Němcové v České Skalici si Vás dovoluji pozvat na tuto výstavu - kdykoliv během tří týdnů trvání výstavy máte zajištěn vstup do objektu muzea  z d a r m a.
 
Věřím, že aspoň někteří z vás budou mít v průběhu dvou záříjových dekád cestu do východních Čech a prohlédnou si práce všech zúčastněných knihařů - což nebylo možné na podzim 2020 v Uherském Brodě. Bude vystaveno čtyřicet ručně svázaných knih.
V sobotu 11.září se v České Skalici sejdou i sběratelé titulu Babička.
 
 
Děkuji za Vaši práci,
 
Marta Zemanová, editorka jubilejního vydání