Buďte vítáni v oddíle Otázky a odpovědi o knihařském řemesle!

Toto fórum slouží pro výměnu zkušeností o knihařských postupech, materiálech, technikách výzdoby, apod..
Z kvalitních a obecně platných příspěvků bude postupně vznikat Lexikon knihařství. Pokud tedy máte něco, co si myslíte, že by v něm mělo být uvedeno, vytvořte si prosím, novou otázku a hned na ni odpovězte či nechte odpovědět jiného uživatele.

Pro tuto činnost musíte být přihlášeni na horní liště.. Pokud ještě nemáte účet, zaregistrujte se.

0

Kašírování koženky a kartonu

Ladislav Javůrek
13.08.18 16:43 1 975 zobrazení

Dobrý den, 


jsem velmi rád, že toto forum existuje. Rád bych požádal o radu s mým problémem, snažím se nakašírovat koženku a karton. Nejsem z oboru, ale byl jsem na kurzu knižní vazby, takže dělám vše dle nejlepšího vědomí a svědomí.

Můj postup na následující.

  1. Koženku i karton oříznu na požadovaný rozměr tak, aby směr vlákna byl od "hlavy" k "patě"

  2. Na koženku nanesu štětcem PVA lepidlo

  3. Přitisknu karton

  4. Vložím spojenou koženku a karton do lisu

Problém, který mám, je že poté, co nechám výrobek v lisu přes noc nebo klidně celých 24h hodin a vyndám ho, se po pár hodinách objeví krut. Čekal bych, že se výrobek bude kroutit tak, že se bude zvedat strana u hřbetu a strana prostější hřbetu (čili "levá" a "pravá" strana), protože směr vlákna u obou složek je svislý.

Co se mi děje je ale přesně opačný krut, to jest zvedá se mi část u hlavy a část u paty. Udělal jsem si už mnoho zkoušek, zkusil jsem devět různých PVA lepidel, v druhém bodu postupu jsem zkusil lepidla dát velmi malou vrstvu popřípadě ho stěrkou úplně otřít jen na tenoučký film, ale ten krut tam stále je a znemožňuje mi vyrobit hezky rovné flexi desky pro můj diář. 

Budu velmi vděčný za jakoukoliv radu, jak se tomuto krutu vyhnout. Kašírování se na kurzu, na kterém jsem byl, nebralo, takže možná přeskakuju v postupu něco zásadního, co každý ví. 

Předem děkuji, 

L. Javůrek




0
Marian Golej
02.09.18 23:24

Dobrý deň pán Javúrek,


predpokladám, že ste skúsili aj možnosť narezať dosky tak, aby bol smer vlákna opačný voči tomu, ktoré opisujete. Ak je príčinou smeru krútenia smer vlákien, malo by sa to prejaviť opäť opačne, teda tak ako si "želáte". Ide o knihársku koženku podlepenú papierom?

Ja pri kašírovaní nenechávam dosky z lepenky v lise viac ako 15-20 min. Pri dlhom čase lisovania prestúpi vlhkosť hlbšie do materiálu a po niekoľkohodinovom lisovaní spôsobuje to, že po vybratí sa predmet stále krúti v dôsledku nadmernej vlhosti. Ja po tomto krátkom zalisovaní potiahnuté dosky zaťažujem pod 10mm filcom a drevovláknitou doskou na 24h. A občas, keď idem okolo ;) "odvetrávam". Čiže odťažím, odložím dosku, filc, a po chvíli znovu zaťažím tým istým spôsobom. A u problematických materiálov som si vypracoval aj iný spôsob. Natriem si koženku tenšou vrstvou PVAc lelidlom. Lepidlo nechám zaschnúť. Keďže ide o termoplastické lepidlo, nahriatím mäkne a lepí. Potom zoberiem dosky, koženku s uschnutým lepidlom a prežehlím cez vrstvu papiera narýchlo teplou žehličkou (alebo v zlatičke). Toto vždy zatiaľ pomohlo. Dobrá finta (hlavne pri poťahovanej kartonáži) aj na opravu miest, ktoré pri poťahovaní ostali neprilepené v dôsledku nerovností, alebo vzduchových bublín. Ale treba si odskúšať pri akej teplote je použitý poťah stabilný, nenatavuje sa, nemení farbu.

S pozdravom,


Marián Golej

Vaše odpověď

Pokuste se odpovídat jasně. Pokud jste chtěli jen komentovat předchozí odpovědi, použijte tlačítko Komentář, které má charakter faktické připomínky. Svoje odpovědi můžete kdykoliv zrevidovat. - není tedy nutné odpovídat na tu samou otázku dvakrát. Nezapomeňte také ohodnotit odpověď - pomůže to vyhodnotit ty nejužitečnější otázky a odpovědi!

Odběr zpráv o aktivitě

O tomto fóru

Toto fórum slouží jako místo pro výměnu znalostí a zkušeností ohledně knihařského řemesla.
 
Primární struktura je OTÁZKA -> ODPOVĚĎ neboli formulace problému a jeho řešení.

Otázky mohou být jak zcela obecné, jako "Jak svázat knihu?", tak i zcela dílčí, jako "Odlupování písma ze hřbetu kožené vazby" s následujícím popisem použitých materiálů a technologického postupu. Smyslem je společně vytvořit návodný popis jak se váže kniha v prvním případě a najít příčinu a řešení problému s odlupováním v druhém případě. To vše s vírou, že tím řešíme nejen vlastní problém, ale že tím pomáháme i mnoha dalším. Třeba při psaní nějaké publikace, při výuce, při řešení podobného problému a nebo třeba jen inspirací metodou, jakým se problém řešil. Proto rozhodně není zbytečné popsat i problém, jehož řešení již znám.

Z vybraných otázek budeme průběžně vytvářet Lexikon knihařství.
Přečíst pravidla

Tato otázka

3 Odběratel(é)

Přehled

Vytvořeno 13.08.18 16:43
Zobrazeno: 1975 x
Upraveno: 02.09.18 23:24