Buďte vítáni v oddíle Otázky a odpovědi o knihařském řemesle!

Toto fórum slouží pro výměnu zkušeností o knihařských postupech, materiálech, technikách výzdoby, apod..
Z kvalitních a obecně platných příspěvků bude postupně vznikat Lexikon knihařství. Pokud tedy máte něco, co si myslíte, že by v něm mělo být uvedeno, vytvořte si prosím, novou otázku a hned na ni odpovězte či nechte odpovědět jiného uživatele.

Pro tuto činnost musíte být přihlášeni na horní liště.. Pokud ještě nemáte účet, zaregistrujte se.

3

Užitečná "moje finta", kterou dlouhodobě používám při restaurování celoplátěných vazeb

Jan Perůtka
08.03.18 7:32 1 895 zobrazení

 Zveřejňuji zde jednoduchý návod jak si poradit s poškozenou celoplátěnou vazbou. Ve své třicetileté praxi jsem podobných problémů řešil cca desítky. Nakonec se mi osvědčil tento nápad. Na první pohled to vypadá velice jednoduše, ale předem upozorňuji, že se může v některých případech jednat o poměrně komplikovanou záležitost. Z tohoto důvodu je potřeba každý případ posuzovat jednotlivě. Bude-li mít někdo zájem, klidně se mi kdykoliv ozvěte na číslo: 604 238 559, rád každému poradím s detaily.  

Tak abych šel SÁM příkladem, udělal jsem svůj první pokus a pokusím se to zde rozhýbat v pozitivním tónu. Lidi, prosím promiňte mi to, ale já už OPRAVDU NECHCI NIC KRITIZOVAT!!! Mým zájmem je aby mladší, méně zkušení či začínající knihaři mohli zde na těchto stránkách čerpat užitečné vědomosti. Mám k dnešnímu dni připraveno cca 30 hodnotných příspěvků včetně kvalitních fotografií na profesionální úrovni, týkající se umělecké knižní vazby a restaurování, které bych zde zdarma a na úkor mého volného času, pro ostatní velice rád publikoval. Není to nic tajného, jsou to obyčejné věci, na kterých nijak nelpím a milerád se o ně podělím. Tak jsem pro začátek připravil něco jednoduššího. Asi mi to nebudete věřit, ale je zde nereálné COKOLIV užitečného dělat. Tento jednoduchý příspěvek ve výsledku spolkl téměř 2 hodiny mého drahocenného času (!!!). Musel jsem si dát zvlášť extra práci, abych vymyslel způsob, jak zde něco prezentovat v té podobě, na kterou jsem zvyklý. Podotýkám, že nemám nijak přehnané nároky. Jsem fakt opravdu otráven a znechucen. Včera jsem byl panem Šmelhausem označen jako "bezpečnostní riziko" a "útočník". Ale nevzdám se, připravuji PODROBNÝ NÁVOD pro všechny, kdo bude mít eventuálně zájem se přidat a něco zde ostatním ukazovat. Bude co nejdříve zveřejněn v sekci PODNĚTY A NÁMĚTY.

Jan Perůtka
v 08.03.18 8:30

Tematicky jde o příspěvek, který do lexikonu jistě patří. Jeho zpracování je však velmi nekvalitní a rozhodně nesplňuje kvalitativní požadavky na zařazení do lexikonu.

1. Název musí jasně charakterizovat metodu a rozhodně do něj nepatří hodnocení metody. Navíc v případě opěvování vlastní metody je to i neetické. Příklad vhodného názvu je "Metoda restaurování celoplátěných vazeb s použitím ...", kde místo 3 teček je něco, co je pro metodu charakteristické, a bude se podle toho dobře hledat. Pokud jde o unikátní metodu, kterou jste vytvořil, je akceptovatelný i název typu "Metoda restaurování celoplátěných vazeb dle Perůtky".

2. Popis metody je nedostatečný, nedokumentuje postup, pouze výsledek a chybí zmínka o tom, v čem je Váš postup jedinečný nebo odlišný od běžně používaného postupu.

3. Text v obrázku je vzhledem k vyhledávání i případným citacím neakceptovatelný.

4. Obrázky v koláži jsou rovněž nevhodné. Použijte prosím jednotlivé obrázky.

5. Nikde není uveden autor obrázku natož licence. Akceptovatelné jsou pouze obrázky pod svobodnou licencí nebo které jsou volným dílem. Nejvhodnější je uvedení autora i licence v metadatech obrázku, které bude do budoucna nejspíše i vyžadováno jako jediné možné.

6. Nabídky spolupráce či uveřejňování kontaktních údajů jsou považovány za reklamu, která je v tomto fóru nepřípustná.

7. Komentáře jsou určeny pro diskuzi o "odpovědi". Odpověď je to, co bude v případě vybrání uvedeno v lexikonu pod daným heslem. Použití komentáře autorem současně s odpovědí (tedy nikoliv jako reakci) dává tedy smysl pouze výjimečně. Příkladem může být prosba o pomoc s dopsáním nebo úpravou odpovědi. Příspěvky oslavující nebo jinak vyzdvihující autora nebo jiné přispěvatele jsou tedy nevhodné a budou mazány.

8. Příspěvek si prosím rozmyslete, připravte, napište a pak odešlete. Uvědomte si prosím, že několikerým ukládáním resp. postupným doplňováním příspěvku nebo komentáře spamujete ostatní informačními emaily. Buďte prosím ohleduplní.

------

Připomínám, že všichni ti, kteří zde přispívají i ti, kteří se o web starají, tak činí nezištně proto, že chtějí udělat něco pro druhé a činí tak ze své svobodné vůle a bez nároku na finanční ani jiné ocenění. Sebechvála je kromě jiného znevýhodněním těch, kteří ji nechtějí provozovat. Pokud tento přístup někomu nevyhovuje, nechť zde prosím nepublikuje.

KS&T s.r.o., Administrator
v 08.03.18 12:46

Chtěl jsem ohodnotit tento příspěvek, ale nelze, chybí mně necelých 400 bodů karmy. S takovou je nikdy nezískám, protože tolik příspěvků nebudu mít. Snad budu moct přidat inzerát na další knihy.

Miloslav Daříček
v 09.03.18 19:01

0
Mia Smolíková
29.03.18 16:48

Dobrý den pane administrátore, proč prudíte a odrazujete někoho, kdo jako první vložil něco názorného a užitečného? Sama za sebe prohlašuji, že se mi příspěvek pana Perůtky moc líbí. Z popisu pod jednotlivými obrázky je mi postup zcela jasný a srozumitelný, a to nejsem profesionální knihařka ani restaurátorka, ale obyčejná studentka VŠ, která má ráda knihařské řemeslo jako koníčka.

Vaším kritickým bodům vůbec nerozumím. Uvědomte si, že když si Vaši reakci přečtou další potencionální autoři, ztratí jakoukoliv chuť nebo motivaci zde cokoliv publikovat.  Proto navrhuji, běžte sám příkladem a zpracujte, nebo nechte zpracovat pro ostatní ukázkový příspěvek (vzor), který by odpovídal kritériím, které budete u ostatních v budoucnu akceptovat pro ten zamýšlený lexikon. Osobně bych uvítala téma – ručně šitý kapitálek. Sama ho zatím neumím perfektně ušít a zápasím s některými fázemi při šití. Myslím si, že i ostatní začínající by uvítali nějaký kvalitní návod, jak na to. Těším se, že mě nenecháte dlouho čekat. M.



Vaše odpověď

Pokuste se odpovídat jasně. Pokud jste chtěli jen komentovat předchozí odpovědi, použijte tlačítko Komentář, které má charakter faktické připomínky. Svoje odpovědi můžete kdykoliv zrevidovat. - není tedy nutné odpovídat na tu samou otázku dvakrát. Nezapomeňte také ohodnotit odpověď - pomůže to vyhodnotit ty nejužitečnější otázky a odpovědi!

Odběr zpráv o aktivitě

O tomto fóru

Toto fórum slouží jako místo pro výměnu znalostí a zkušeností ohledně knihařského řemesla.
 
Primární struktura je OTÁZKA -> ODPOVĚĎ neboli formulace problému a jeho řešení.

Otázky mohou být jak zcela obecné, jako "Jak svázat knihu?", tak i zcela dílčí, jako "Odlupování písma ze hřbetu kožené vazby" s následujícím popisem použitých materiálů a technologického postupu. Smyslem je společně vytvořit návodný popis jak se váže kniha v prvním případě a najít příčinu a řešení problému s odlupováním v druhém případě. To vše s vírou, že tím řešíme nejen vlastní problém, ale že tím pomáháme i mnoha dalším. Třeba při psaní nějaké publikace, při výuce, při řešení podobného problému a nebo třeba jen inspirací metodou, jakým se problém řešil. Proto rozhodně není zbytečné popsat i problém, jehož řešení již znám.

Z vybraných otázek budeme průběžně vytvářet Lexikon knihařství.
Přečíst pravidla

Tato otázka

3 Odběratel(é)

Přehled

Vytvořeno 08.03.18 7:32
Zobrazeno: 1895 x
Upraveno: 30.04.22 12:46