Buďte vítáni v oddíle Otázky a odpovědi o knihařském řemesle!

Toto fórum slouží pro výměnu zkušeností o knihařských postupech, materiálech, technikách výzdoby, apod..
Z kvalitních a obecně platných příspěvků bude postupně vznikat Lexikon knihařství. Pokud tedy máte něco, co si myslíte, že by v něm mělo být uvedeno, vytvořte si prosím, novou otázku a hned na ni odpovězte či nechte odpovědět jiného uživatele.

Pro tuto činnost musíte být přihlášeni na horní liště.. Pokud ještě nemáte účet, zaregistrujte se.

0

Zkroucené desky

Alena Mikulíková
02.04.23 18:17 269 zobrazení

Dobrý den,

chtěla bych vás poprosit o radu. Potáhla jsem desky papírem, zalisovala je, ale po týdnu se celá kniha začala kroutit. Nevíte někdo čím by to mohlo být nebo co bych mohla zkusit udělat jinak? Použila jsem lepenku o tloušťce 2 mm. 

Předem děkuji za odpovědi.

A. Mikulíková


0

Moc děkuji za odpovědi.

Kniha je potažená mráčkem a podlepená. Předsádka je z 140 g/m2 papíru. Myslím, že lepenka i papír jsou po směru. Knihu jsem dva dny lisovala, ale po třech dnech bez zatížení se vyboulila.

Nemůže to být třeba i vyšší vlhkostí vzduchu? Případně měla jsem knihu lisovat déle?


Vše dobře. lisování by mělo stačit. Běžně lisujeme ,,do rána,, Vlhkost má taky vliv, ale extrémní, totéž horko. Vyboulená znamená () ? tzn. že větší tah je

zevnitř. 140 předsádka je dostačující. Předpokládala bych že opačně, mráček, je tenčí a má větší tah, 140 menší tah, je silnější. Jaká lepidla? knihu proložte kartonem nebo strojní lepenkou a zalisujte běžným tlakem nebo pod těžítko, den, pak zas odtěžkat a pozorovat. To je alchymie, co, :-)) seq.

Jarmila Sequensová
v 04.04.23 9:41

0

Přesně tak !

Ještě může být problém, že jedna deska je po směru, druhá přes směr a je z toho krásná vrtule. Desky bez vylepení se kroutí i dobře potažené. Tloušťkou materiálu to nebude. Píšete, že kniha se kroutí. Takže desky na knihu potažené a podlepené ? Další možnost může být když tah potahu přetáhne tah výlepu. Použití velmi různých sil materiálu a lepidel. Přeženu: potah desek bude z průklepáku a mazaný dvakrát škrobem, podlepení udělám oboustrankou nebo stříknu 3M lepidle, tedy při podlepení se nic nebude ,,vytahovat,, To foto za všech stran by fakt pomohlo. seq.  



0
Jirka Svoboda
02.04.23 18:59

Dobrý den, k přesnější identifikaci problému by pomohla fotka, ale častou příčinou kroucení potahovaných desek bývá špatný směr vlákna lepenkového přířezu. Vždy by vlákno mělo směřovat svisle, rovnoběžně se hřbetníkem.

Snad mi dají mistři knihaři za pravdu.

Jirka Svoboda


Vaše odpověď

Pokuste se odpovídat jasně. Pokud jste chtěli jen komentovat předchozí odpovědi, použijte tlačítko Komentář, které má charakter faktické připomínky. Svoje odpovědi můžete kdykoliv zrevidovat. - není tedy nutné odpovídat na tu samou otázku dvakrát. Nezapomeňte také ohodnotit odpověď - pomůže to vyhodnotit ty nejužitečnější otázky a odpovědi!

Odběr zpráv o aktivitě

O tomto fóru

Toto fórum slouží jako místo pro výměnu znalostí a zkušeností ohledně knihařského řemesla.
 
Primární struktura je OTÁZKA -> ODPOVĚĎ neboli formulace problému a jeho řešení.

Otázky mohou být jak zcela obecné, jako "Jak svázat knihu?", tak i zcela dílčí, jako "Odlupování písma ze hřbetu kožené vazby" s následujícím popisem použitých materiálů a technologického postupu. Smyslem je společně vytvořit návodný popis jak se váže kniha v prvním případě a najít příčinu a řešení problému s odlupováním v druhém případě. To vše s vírou, že tím řešíme nejen vlastní problém, ale že tím pomáháme i mnoha dalším. Třeba při psaní nějaké publikace, při výuce, při řešení podobného problému a nebo třeba jen inspirací metodou, jakým se problém řešil. Proto rozhodně není zbytečné popsat i problém, jehož řešení již znám.

Z vybraných otázek budeme průběžně vytvářet Lexikon knihařství.
Přečíst pravidla

Tato otázka

8 Odběratel(é)

Přehled

Vytvořeno 02.04.23 18:17
Zobrazeno: 269 x
Upraveno: 03.04.23 21:28