Buďte vítáni v oddíle Otázky a odpovědi o knihařském řemesle!

Toto fórum slouží pro výměnu zkušeností o knihařských postupech, materiálech, technikách výzdoby, apod..
Z kvalitních a obecně platných příspěvků bude postupně vznikat Lexikon knihařství. Pokud tedy máte něco, co si myslíte, že by v něm mělo být uvedeno, vytvořte si prosím, novou otázku a hned na ni odpovězte či nechte odpovědět jiného uživatele.

Pro tuto činnost musíte být přihlášeni na horní liště.. Pokud ještě nemáte účet, zaregistrujte se.

2

cesta na workshop do Kadaně

Pavla Slunečková Surá
02.03.18 14:37 6 056 zobrazení

Pojede někdo ze Zlína ,nebo z Brna  do Kadaně v květnu na workshop?

Ráda se přidám,sama si netroufám.Jsem z Uheského Hradiště.

Pavla Slunečková Surá 1020@centrum.cz



2
Jan Perůtka
03.03.18 20:06

Ahoj Pavlo, dlouho jsme se neviděli, do Kadaně to máš hóóódně z ruky.

Nechceš přijet na dílnu do Zlína? Honza


Přibíková bude dělat workshop ve Zlíně?P.S.S.

Pavla Slunečková Surá
v 04.03.18 12:36

Pavlo, Jana Přibíková ve Zlíně určitě nic dělat nebude. Pokud potřebuješ knihařské papíry, ve zdejší inzerci nějaké nabízím a kdybys chtěla, tak je ode mne (protože se známe) můžeš mít fakt jen za pár šupů. Jinak já ve Zlíně dělávám své vlastní knihařské dílny ve svém ateliéru - teoreticky na jakékoliv libovolné téma. Max pro dva lidi. Vše záleží na tom, o co konkrétně máš sama zájem se naučit (to je jedna stránka), no a záleží i na tom, zda jsem na určitou konkrétní problematiku vybaven. Nemám potřebu za každou cenu dělat naprosto všechno, za ty roky se úzce specializuji jen na něco (to je druhá stránka věci). No a to nejdůležitější je volný čas. Jsem na "volné noze" a živím se pouze uměleckou knižní vazbou a ničím jiným, takže na prvním místě jsou zakázky pro mé stálé klienty. Nicméně, jsem ochoten si na KAŽDÉHO udělat čas, pokud bude opravdový zájem... H.

Jan Perůtka
v 04.03.18 14:32

Honzo, prosím tě přečti si červený text v záhlaví tohoto fora!!! Diskuzní forum o knihařském řemesle! Takže nás ušetři dlouhých komentářů o ničem a foukání bebíček!!! Chceme si tu předávat smysluplné informace! To o čem píše administrátor se určitě nelíbí nikomu, dělejte si to jinde !!! Prosím tě nekomentuj tu nic, ani tuto mojí poznámku, ostatní to nezajímá. Na to jsou soukromé maily. Jarmila

Jarmila Sequensová
v 07.03.18 21:02

0

Ahoj Pavlo, není problém dojeďte do Prahy a z Prahy vás doveze do Kadaně Jarmila Sequensová

Je to s ní již dohodnuto, bude brát děvčata, které jedou s Jihlavy a od Ždáru. Honza je tak trochu baron Prášil, hodně slíbí a skutek utekl. Dělá sice krásné mramorované papíry, ale ne na Gelascu. Pokud vím z jeho workshopu si lidi odvážejí 2-4 mramorované papíry. Zeptejte se Jardy Brabce


Já neumím posoudit práci pana Perůtky v oblasti knihařství, ale mohu se vyjádřit k jeho účasti na útoku na naše stránky. Hlavním útočníkem byl sice pan Absolon, ale pan Perůtka mu aktivně pomáhal. Z tohoto důvodu já pana Perůtku vnímám především jako bezpečnostní riziko a osobně bych si s ním sedl do auta popř. připojil do stejné sítě jen s největší obezřetností.

Pro vysvětlení šlo o to, že umístili na naše stránky do diskuze pornografický materiál, což znamená, že by vyhledávače (např. Google) zařadily stránku do kategorie pouze pro dospělé, která se zobrazuje pouze po odblokování uživatelem. Tedy by nás tak fakticky v internetu zneviditelnili. Navíc to udělali tak, aby to vypadalo jako "klukovina", tj. značně zákeřně. Prostě jako když dáte někomu do pasu karikaturu Proroka a bavíte se tím, jak vřelého přivítání se mu v arabském světě dostane.

KS&T s.r.o., Administrator
v 07.03.18 17:47

Ahoj Jano,

můžeš prosím nám zde přítomným vysvětlit, proč tady úmyslně šíříš o mé osobě nepravdivé informace a pomlouváš? Z toho, co jsi napsala, vyplývá, že jsi buď nepochopila psaný text, nebo ses právě naopak ty sama dekorovala titulem „Baronka Prášilka?“. Vysvětlím speciálně pro tebe:

--- Nikde jsem neuváděl, že dělám nebo nabízím kurz dekorování papíru „na Gelascu“. Dokonce ti není ani známo, že jsem nedělal a nedělám vůbec žádné mramorované papíry. Dále je v mém textu korektně uvedeno, že se specializuji „jen na něco“, jinými slovy hlavně na to, co mám rád.

--- Z toho, co dělám z vlastní iniciativy pro ostatní knihaře, tak jsem si zadřel třísku do zadku jen jedenkrát. V září 2007 jsem dostal nápad, že se pokusím vzkřísit dávno zapomenutou techniku – škrobové papíry hvězdicovité, které dneska nikdo neumí a ani nedělá. Ani ty sama jsi tomuto velice zajímavému tématu nedala prostor ve své knize DEKORATIVNÍ KNIHAŘSKÉ PAPÍRY z roku 2004, která vznikla za pomoci mnoha dalších knihařů, včetně mne. Řekl jsem si, že by to bylo fajn, se pokusit tuto techniku vzkřísit „z mrtvých“. Foto škrobového papíru hvězdicového přikládám do sekce KNIHAŘSKÉ ŘEMESLO jako „novou otázku“ – do komentáře bohužel foto nelze dát.

Co dodat… byl jsem tenkrát blbý, trochu naivní a chyběly mi zkušenosti. Dneska vím, že to byla velká chyba. Měl jsem tehdy chuť experimentovat, tak jsem si to měl doma nejdřív samostatně vyzkoušet a pak to teprve tahat na veřejnost. Jenže málokdo ví, že jsem měl tenkrát od jisté zlínské školy k dispozici prostory ke svým soukromým dílnám za velice příznivou cenu a nechtěl jsem porušit slib, že nenaplním předem domluvené termíny mých akcí, jinak bych musel platit vyšší nájem. A to téma „hvězdných škrobáků“ se tenkrát nabízelo samo a nesmírně lákalo. Chybami se člověk učí a klidně tady na sebe veřejně prásknu, že to tenkrát nedopadlo příliš dobře ale i přes to, nějaké výsledky byly – ano, doufal jsem, že by mohly být trochu lepší – bohužel, pustil jsem se na hodně tenký led a patrně by lepších výsledků na první pokus nedosáhl ani nikdo jiný. Téma „hvězdných škrobáků“ mne neopustilo, stále láká a opakovaně se k němu vracím. Pevně věřím, že se mi jednou podaří rozlousknout tajemství pana Jaroslava Olšáka nebo Josefa Brouska, i za cenu, že nechám udělat laboratorní rozbor barev použitých na původních originálech.

ZÁVĚR: Lituji toho i dnes, i když se na tuto epizodu dávno zapomnělo. Aspoň se mám možnost dodatečně omluvit tehdejším účastníkům a ulevit svému svědomí… Už si ani nevzpomínám, kdo tam tenkrát byl, ale rozhodně se nestalo ani v tomto případě, A NENÍ VŮBEC ŽÁDNÁ PRAVDA, že by si tehdy lidi odnesli pouze 2 až 4 papíry, jak zde nepravdivě tvrdíš a pomlouváš.

--- Všichni ostatní (kromě tebe) ví, že dělám pouze „liháky“. Tam byla situace jiná a tyto dílny se vždycky zdařily a účastníci dosáhli skvělých výsledků (za které bych se nestyděl ani já sám) a vždy si odnesli docela obstojné množství krásných lihových papírů.

--- Bohužel, letos budu trávit více času na maltě a zlatých píscích, než v dílně – stavím a rozšiřuji prostory… ale kdyby přišlo na lámání chleba a Pavla projevila opravdový zájem, tak bych pro ni v létě připravil víkendový kurz „PAPÍRY NA APEKU“ a klidně jen za cenu materiálu. Tyto papíry nebudou sice tak hezké jako ty tvé, ale k použití 100% budou.

--- A informace nová, nejen pro tebe. Od té doby, co jsem na volné noze, dělám své dílny dle volného času a zájmu a to na jakékoliv téma, pouze u mne v ateliéru, max. pro dva účastníky, kterým se opravdu věnuji. To je naprosto jiné kafe, než u tebe, kde se tísní početná skupina lidí.

PS: Co se týká Jardy Brabce, opět šíříš mylné informace. Jarda dlouhé roky nezvedá telefon a jak jsem slyšel, má vážné problémy, tak prosím nedoporučuj nereálné - NEŠKOĎ prosím, ANO? Mockrát jsem se dotazoval, kdy byl např. naposledy viděn na semináři SČK – zatím nikdo z vedení nedokázal odpovědět…

Máš pravdu pouze v jediném: nedělám žádné workshopy a ani toto pro mne „odpudivé“ slovo nepoužívám. U mne se konají pouze přátelské KNIHAŘSKÉ DÍLNY…

PS 2: Zjišťuji, že se zde nedá komentovat dále jiný komentář. Pan Šmelhaus se v některých svých názorech jemně mýlí. Svou reakci připravím v krátké době a uvedu v sekci PODNĚTY A NÁMĚTY

Jan Perůtka
v 07.03.18 18:51

0

Ahoj Pavlo, ano vím o tobě, vezmu tě, ozvi se týden předem, domluvíme čas odjezdu. Pojedu ještě s dvěma ,,děvčaty,, večer předem z Prahy. Workshop u Přibíkové je dobrá volba. těší se Jarmila Sequensová 603486954



0

Marek Staša

--Marek Staša--
Společenstvo českých knihařů, z.s.
https://knihari.cz
3202
| 0 0 0
Bystřice, Česko
--Marek Staša--

Narozen 11.5.1967 v Hradci Králové, v knihařství  samouk, do r. 1996 pedagog, od r. 1992 knihařská živnost společně s manželkou Kateřinou

Vzdělání: gymnázium v Hradci Králové, magisterské studium - geofyzika na MFF UK v Praze 1990, doplňující pedagogické studium na PF UK, knihařsky vyučen u manželky, konzultace a workshopy (SČK, Marta Faimannová, Jan Perůtka, Jiří Fogl a další). V roce 2017 absolvoval tříměsíční pracovní stáž v zakázkovém knihařství v Londýně. Pracuje ve vlastní knihařské dílně s manželkou Kateřinou jako autorská dvojice.

V období 09/2017 - 09/2021 byl předsedou Společenstva českých knihařů

Výstavy a ocenění:


2001 X. trienále umělecké knižní vazby, Kroměříž
2004 XI. trienále umělecké knižní vazby, Brandýs nad Labem, cena Ladislava Hodného
2006 Veletrh Svět knihy, Soutěž Společnosti Sherlocka Holmese, Praha
2007 XII. trienále umělecké knižní vazby, Národní muzeum, Praha – cena Jána Vrtílka
2008 Soutěž UKV o cenu Jiřího Faltuse, Letohrad – 1. místo
2010 XIII. trienále UKV, Brandýs nad Labem
2012 „Máme na to papír aneb s kůží na trh“ - výstava s výtvarníkem B. Šírem, Praha
2013 XIV. trienále umělecké knižní vazby, Plzeň
2014 Ve dvou se to lépe váže,  Městská knihovna Loket
2019 XVI. trienále umělecké knižní vazby, Plzeň – cena Otto Blažka
pravidelná účast na společných výstavách SČK


Marek Staša
02.03.18 17:31

Podle přihlášených k dnešnímu dni zatím nikdo není z takové dálky.

Kdyby vám to pomohlo se nablížit  ve čtvrtek a přespat, my s manželkou jedeme v pátek ráno autem v 6:30


Děkuju za nabídku budu o tom uvažovat.P.S.S.

Pavla Slunečková Surá
v 04.03.18 12:35

Vaše odpověď

Pokuste se odpovídat jasně. Pokud jste chtěli jen komentovat předchozí odpovědi, použijte tlačítko Komentář, které má charakter faktické připomínky. Svoje odpovědi můžete kdykoliv zrevidovat. - není tedy nutné odpovídat na tu samou otázku dvakrát. Nezapomeňte také ohodnotit odpověď - pomůže to vyhodnotit ty nejužitečnější otázky a odpovědi!

Odběr zpráv o aktivitě

O tomto fóru

Toto fórum slouží jako místo pro výměnu znalostí a zkušeností ohledně knihařského řemesla.
 
Primární struktura je OTÁZKA -> ODPOVĚĎ neboli formulace problému a jeho řešení.

Otázky mohou být jak zcela obecné, jako "Jak svázat knihu?", tak i zcela dílčí, jako "Odlupování písma ze hřbetu kožené vazby" s následujícím popisem použitých materiálů a technologického postupu. Smyslem je společně vytvořit návodný popis jak se váže kniha v prvním případě a najít příčinu a řešení problému s odlupováním v druhém případě. To vše s vírou, že tím řešíme nejen vlastní problém, ale že tím pomáháme i mnoha dalším. Třeba při psaní nějaké publikace, při výuce, při řešení podobného problému a nebo třeba jen inspirací metodou, jakým se problém řešil. Proto rozhodně není zbytečné popsat i problém, jehož řešení již znám.

Z vybraných otázek budeme průběžně vytvářet Lexikon knihařství.
Přečíst pravidla

Tato otázka

4 Odběratel(é)

Přehled

Vytvořeno 02.03.18 14:37
Zobrazeno: 6056 x
Upraveno: 07.03.18 20:37